sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Mesetystä ja vähän irkkaustakin

Tänään oli ensimmäinen mahdollisuus testata messengeriä eli mesettää muiden verkkokurssilaisten kanssa. En asentanut varsinaista ohjelmaa vaan käytin aluksi MSN Web Messengeriä. Sen käyttö takkusi ja olin suurimman osan aikaa epätietoisuuden vallassa: "Mitä oikein tapahtuu?", "Olenko minä nyt mukana?", "Missä kaikki muut ovat?", jne. Kotvan kuluttua Matti, kurssin toinen vetäjä, ehdotti että kokeilen Meeboa. Pääsin kirjautumaan sinne pähkäiltyäni ensin mihin laatikkoon minun käyttäjätunnukseni ja salasanani pitäisi oikein kirjoittaa. Meebo toimikin paljon paremmin ja keskustelijoita tuli mukaan kurssin vetäjien lisäksi viisi kappaletta, allekirjoittanut poislukien. Se on aika pieni määrä, jos ajattelee että kurssille osallistuu 80 ihmistä. Se vasta ajatus onkin, että kaikki kurssilaiset osallistuvat chattiin yhtäaikaa - oi sitä kirjastolaisten kakofoniaa!

Sinänsä chatti oli ihan hauska kokemus. Olin aikaisemmin käyttänyt Skypeä ja silläkin voi lähettää pikaviestejä, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun käytin meseä - koskaan. Puheenaiheet vaihtelivat chatissa ja kirjoitukset poukkoilivat sinne tänne. Keskustelimme mm. e-kirjoista. Opin jotain RSS-syötteistäkin: valittelin ettei iGooglessa näy uudet kommentit, mutta Mace valaisi asiaa sanoen että kommentit pitää tilata erikseen. Vai ymmärsinkö minä tuon asian ihan oikein? En silti tiedä miten se tehdään.

Chatin loppupuolella kokeilimme toista tapaa keskustella: menimme tai yritimme mennä irkkaamaan Webchatiin. Sekin kyllä onnistui, vaikka joillakin oli vaikeuksia kirjautua sisään. Jonkin aikaa piti seurata kahta keskustelua - mitä mesessä tapahtuu ja mitä webchatissa tapahtuu. Toista tuntia kului aikaa tuohon kokeiluun. Näin rattoisasti voi viettää aikaa sisätiloissa, vaikka ulkona on kaunis ilma. Tällä menolla minä pysyn tulevat kuukaudet yhtä kalpean valkoisena kuin olen nyt talvikuukausien jälkeen.

¡Viva La Internet!

Seikkailuni RSS-maailmassa jatkuu...

Onnistuin tilaamaan syötteitä toisellakin tavalla. Kokeilin Iltalehteä ja painoin RSS-nappia, joka näkyy osoitekentässä, ja sieltä pääsin sitten eteenpäin. Eteen ilmestyy seuraava teksti: "Subscribe to this feed using..." Oletuksena on Live Bookmarks, mutta sitä klikkaamalla (Subscribe Now) uudet uutiset menevät kirjanmerkkipalkkiin. Kannattaa siis vaihtaa Live Bookmarks ja valita toinen sovellus: Google ja "Add to Google homepage". Tätä kautta sain Iltalehden iGooglen etusivulle. Huh huh, onpas säätämistä! Nyt voin poistaa Iltalehden iGooglesta, koska tarkoituksena oli vain harjoitella syötteiden tilaamista.

Testasin vielä YLEn uutisia ja sain nekin tilattua iGoogleen. Jos laittaa oletukseksi Googlen, niin kun painaa RSS-syötteenlisäysnappulaa, ei tarvitse enää valita sovellusta vaan voi suoraan klikata "Add to Google homepage".

Nyt alkaa homma pikkuhiljaa toimimaan, mutta eiköhän edessä ole vielä itkua ja hammasten kiristelyä - no ainakin häsläystä, sen minä hallitsen!

RSS:t käyttöön

Otin käyttöön iGooglen, sillä Netvibes ei ole toiminut viime päivinä ihan moitteettomasti. Laitoin iGooglen aloitussivuksi. Se on kätevä sillä etusivulta heti näkee onko gmailiin tullut postia. Laitoin etusivulle myös kellon, sään ja kartan. Kivoja teemojakin on paljon valittavissa, vaikka eihän se olekaan pääasia. Tilasin Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Etelä-Suomen Sanomat. Uutisten seuraaminen onnistuu näin helposti. Täytyi vain ensin keksiä miten niitä syötteitä tilataan: Add stuff > Add feed or gadget > Type or paste the URL below. Tosin Etlarin uutiset ei näy ollenkaan: "Information is temporarily unavailable." Sama juttu kävi kun tilasin isäni kotisivujen syötteen. Mistähän tämä johtuu?

Kätevää iGooglessa (kuten myös Netvibesissä) on välilehtien lisääminen. Tilasin 23asiaa-kurssin blogin ja tehtävät, del.icio.us:in kurssiin liittyvät kirjanmerkit sekä kouvolalaisten blogit: Kilpikonnan elämää, Kirjavan kirjan kuja, Merelle, Moving Pictures ja Sorvipenkin äärellä. Laitoin kaikki nämä 23asiaa-välilehdelle sekä tehtävässä mainitun Jukka Kemppisen blogin. Oma blogikin on seurannassa ja minulle tulee sähköpostiin viesti, jos joku kommentoi minun kirjoituksiani poterosta.

23asiaa-välilehden lisäksi lisäsin vielä musiikki-välilehden, jonne laitoin seurantaan Rolling Stone -lehden Features-osion. Välilehtiä keksin varmasti vielä lisää...

keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Kirjastossa tapahtuu - osa 1

Tänään en vielä voinut osallistua mesettämiseen, sillä olin iltavuorossa. Se ei minua yhtään haitannut, sillä meillä oli kirjastossa aivan ihana tapahtuma: tanssinpäivän kunniaksi Pikkuballerina oli kutsuttu esittämään satubalettia. Pienet tytöt esittivät otteita kevätnäytöksestään ja he olivat pukeutuneet mm. sammakoiksi. Tapahtuma oli menestys, sillä paikalla oli yli kuusikymmentä ihmistä. Tuollaisia tapahtumia pitäisi olla enemmän - ne tekevät kirjastosta elävän paikan.

Nettiviboja

Me neuvojat - eli me jotka päivystämme tietopalvelussa ja lasten neuvonnassa - käytämme työssämme Netvibesiä. En ollut aiemmin tutustunut siihen, mutta jo nyt se vaikuttaa erittäin kätevältä työkalulta ja sitä voisi ja pitäisikin hyödyntää vieläkin enemmän. Laitamme sinne kirjanmerkkien lisäksi muistilappuja erinäisistä asioista, jotka koskettavat neuvojia: esim. ajankohtaisia asioita, vinkkejä, ohjeita, tiedotteita, muistilappuja muistin tueksi jne. Minä olen tiedottanut, jos olen muuttanut musassa tiettyjen luokkien paikkaa ja ilmoittanut mitä on näyttelyssä. Tietysti tuollaiset asiat pitää tiedottaa myös koko henkilökunnalle, ja jos asia koskee kaikkia, niin silloin laitetaan sähköpostia koko henkilökunnalle.

Netvibes on toimiva työkalu vain jos kaikki neuvojat käyttävät sitä. Olen ehdottanut että sinne voisi enemmän kerätä vinkkejä tiedonhakuun, usein kysyttyjä kysymyksiä ja ohjeita jotka koskevat juuri meidän kirjastoa, sellaisia asioita joihin ei helposti löydä vastausta, jne. On kovin hankalaa kerätä lippuja ja lappuja mappeihin, joten tämä olisi ihan hyvä vaihtoehto. Tosin mikään ei takaa että tiedot säilyvät Netvibesissä ikuisesti...

lauantai 19. huhtikuuta 2008

del.icio.us

del.icio.us vaikuttaa todella hyvältä palvelulta. Harmi etten ole aiemmin käyttänyt sitä; miten olen vuosikaudet pärjännyt ilman sitä ja sählännyt selaimeen tallennettujen kirjanmerkkien kanssa?! Kirjanmerkkien tallentaminen onnistuu kätevästi napin painalluksella. On myös kiva vakoilla muiden tallentamia kirjanmerkkejä ja saada vinkkejä.

Töissä meillä käytetään Netvibesiä ja siihenkin pystyy tallentamaan kirjanmerkkejä ja lisäämään tageja. Uskon kuitenkin että alan käyttää del.icio.usia sekä töissä että kotona.

perjantai 18. huhtikuuta 2008

Asioiden edellekö?

Taas on vierähtänyt monta tuntia koneen äärellä ja herää kysymys: "mitä olen saanut aikaiseksi?" Ihmeellistä miten helposti vierähtää tunti jos toinenkin tietokoneella näplätessä. Taisin hieman mennä asioiden edelle, sillä laitoin Flickriin kuvia Viipurin kirjastosta. Flickr näemmä käsitellään myöhemmin kurssilla. Olin jo aiemmin katsellut työkaverini sinne laittamia kirjastokuvia ja ajattelin että minäkin voisin jakaa ottamiani valokuvia muiden kanssa. Onnistuin laittamaan Flickr Badgen tänne blogiin ja luomaan pysyvän osoitteen kuvilleni:

http://www.flickr.com/photos/bombata

Kannattaa valvoa näin myöhään, ajatus on todella kirkas...

torstai 17. huhtikuuta 2008

Havaintoja Alvar Aallon kirjastosta

Viime viikonloppuna olin erittäin mielenkiintoisella matkalla Venäjällä, tarkemmin sanottuna Viipurissa. Vyborg, kuten sitä venäjäksi sanotaan, oli hämmentävä kokemus. Tuo keskiaikainen kaupunki, joka muinoin oli Suomen toiseksi suurin kaupunki ja tärkeä kulttuuri- ja sivistyselämän keskus, on nykyään vain varjo entisestä loistostaan. Monet rakennukset keskustassa ovat hajoamispisteessä ja niitä käytetään yleisinä kaatopaikkoina. Toki joitakin rakennuksia on restauroitu, mutta roskien määrä, rauniotalot ja toisaalta upeat entisöidyt talot antavat kaupungista ristiriitaisen kuvan.

Eräs mielenkiintoisimmista kohteista oli tietysti Viipurin kirjasto, kuuluisa Alvar Aallon suunnittelema ja vuonna 1935 valmistunut kirjastorakennus. Kirjastoon tutustuessa tuli väistämättä mieleen, että noin upea rakennus ei todellakaan ansaitse olla tuossa kunnossa. Tuollainen alennustila vain pistää sapen kiehumaan! Voisi leikkiä ajatuksella, että mitä jos Viipuri kuuluisi Suomelle... Mutta tilanne on mikä on ja kirjastoon uppoaa paljon rahaa, ennenkuin se näyttää siltä miltä sen pitäisi näyttää.

Pitää olla kiitollinen että Suomessa ollaan kuitenkin ihan toisella tasolla kirjastoasioissa. Musiikkikirjastotoiminta ei näytä olevan ihan ykkösprioriteetti Viipurin kirjastossa. Taisin löytää jonkinlaisen musiikkiosaston tapaisen A. Aallon kirjastosta:

Vinyylit näyttävän olevan kovassa huudossa Viipurissa, tai niitä on ainakin tarjolla kirjastossa.

keskiviikko 16. huhtikuuta 2008

Asiaa poterosta

Tässä aloitellaan 23asiaa-verkkokurssia... Olen aikaisemmin harkinnut blogin kirjoittamista, mutta en ole päässyt tuumasta toimeen, enkä ole myöskään keksinyt kovin järkevää sisältöä siihen. Mutta nythän minulla on oiva tilaisuus harjoitella blogin kirjoittamista. Muutenkin odotan innolla tutustumista web 2.0 asioihin, sillä osa ei ole vielä kovin tuttuja. Olisi myös hyvä saada ideoita miten näitä asioita voisi hyödyntää omassa työssä.

Olen Lahdessa asuva kirjastotäti, joka matkustaa junalla Kouvolan kirjastoon töihin.