tiistai 24. kesäkuuta 2008

Intra-wikit ja wikisuunnittelumallit

Tutustuin Albany County Public Library staff wikiin eli Albystaff wikiin. Tässä julkisessa intra-wikissä on tietoa Albanyn kirjaston henkilökunnalle mm. koulutuksesta, lastenkirjastotyöstä, musiikin hankinnoista ja tilastoista. Kirjaston henkilökunta saa muokata wikiä ja uusin muokkaus minkä löysin oli parin viikon takaa.

Seuraavaksi tutustuin wikisuunnittelumalleihin. Valitsin tarkastelun kohteeksi viral-suunnittelumallin. Viralhan tarkoittaa virukseen liittyvää tai viruksen aiheuttamaa:

"
Viral phenomena are objects or patterns able to replicate themselves or convert other objects into copies of themselves when these objects are exposed to them."


Tässä mallissa se tarkoittaa sitä, että wikin tuominen organisaatioon ja sen leviäminen on luonteeltaan viruksenomaista. Kun muutama ihminen käyttää työpaikalla sitä, he usein huomaavat että he voisivat olla vieläkin tehokkaampia, jos muutkin työkaverit käyttäisivät sitä. Kun käyttäjien määrä lisääntyy, ihmiset voivat olla yhteistyössä useampien ihmisten ja samalla wikin merkitys kasvaa. Wikin levittämisessä auttaa se, että keksitään hyviä ja toimivia käytäntöjä omaan wikiin. Esimerkkinä oli neljännesvuosittain tehtävä markkinaraportti: tilastot kerätään eri osastoilta, joten on paljon helpompaa koota raportti wikissä kuin lähetellä edestakaisin sähköpostiviestejä. Kuulostaa ihan järkevältä. Samaahan voisi vaikka soveltaa kirjastojen vuosittaisiin toimintakertomuksiin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Teen Espoon kirjastossa tilastoja. Olen ajatellut juuri tuota tialstojen siirtämistä Wikiin. Sähköposteja ja edestakaisin naputtelua voisi välttää. Kehitetään.