tiistai 24. kesäkuuta 2008

Wikeilyä

Wikipediaa on tullut käytettyä melko paljon, etenkin englanninkielistä. Sieltä on niin helppo tarkastaa asioita nopeasti. Suomenkieliset artikkelit ovat usein aika tynkiä. Yleensä käytän hakulaatikkoa, mutta linkeistä toiseen hyppimiselläkin löytää mielenkiintoisia artikkeleita. Islamofobia-artikkeliin päädyin Islam-artikkelin kautta: linkki löytyi oikealla puolella olevasta "Osa artikkelisarjaa" -laatikosta.

Islamofobia eli islamkammo on melko uusi ja kiistanalainen[1] käsite, joka tarkoittaa Syrjinnän vastaisen käsikirjan mukaan islaminuskoisiin kohdistuvaa vihamielisyyttä, ennakkoluuloisuutta tai syrjintää.[2]

Länsimaissa islamofobian käsite on noussut esiin ennen muuta länsimaihin kohdistuneen islamilaisen terrorismin myötä. Islamilaisten terroristijärjestöjen tekemät terrori-iskut länsimaissa, kuten syyskuun 11. päivän iskut Yhdysvalloissa sekä Madridin ja Lontoon pommi-iskut, loivat länsimaissa pelkoa ja epäluuloa islamilaista maailmaa kohtaan.[3] Länsimaissa asuvat muslimit ovat usein kertoneet kärsivänsä syrjinnästä[4]. Islamofobia saattaa liittyä arabivastaisuuteen, vaikka myös arabien keskuudessa on uskonnollisia vähemmistöjä kuten kristittyjä[5].

Islamofobia ei ole lääketieteellinen fobia. Käsitettä on arvosteltu sen väärinkäytöstä islaminuskon arvostelun estämiseksi.[1]



Tässäkin tapauksessa englanninkielinen artikkeli on paljon laajempi. Artikkelin muutoshistoriasta selviää että sitä on muokattu runsaasti vajaassa parissa vuodessa. Keskustelua on käyty mm. siitä miten erottaa islamofobia ja arabiviha - näyttää aika asialliselta, vaikka uskontoihin liittyvät asiat voivatkin herättää erittäin voimakkaita tunteita.

Ei kommentteja: