torstai 17. huhtikuuta 2008

Havaintoja Alvar Aallon kirjastosta

Viime viikonloppuna olin erittäin mielenkiintoisella matkalla Venäjällä, tarkemmin sanottuna Viipurissa. Vyborg, kuten sitä venäjäksi sanotaan, oli hämmentävä kokemus. Tuo keskiaikainen kaupunki, joka muinoin oli Suomen toiseksi suurin kaupunki ja tärkeä kulttuuri- ja sivistyselämän keskus, on nykyään vain varjo entisestä loistostaan. Monet rakennukset keskustassa ovat hajoamispisteessä ja niitä käytetään yleisinä kaatopaikkoina. Toki joitakin rakennuksia on restauroitu, mutta roskien määrä, rauniotalot ja toisaalta upeat entisöidyt talot antavat kaupungista ristiriitaisen kuvan.

Eräs mielenkiintoisimmista kohteista oli tietysti Viipurin kirjasto, kuuluisa Alvar Aallon suunnittelema ja vuonna 1935 valmistunut kirjastorakennus. Kirjastoon tutustuessa tuli väistämättä mieleen, että noin upea rakennus ei todellakaan ansaitse olla tuossa kunnossa. Tuollainen alennustila vain pistää sapen kiehumaan! Voisi leikkiä ajatuksella, että mitä jos Viipuri kuuluisi Suomelle... Mutta tilanne on mikä on ja kirjastoon uppoaa paljon rahaa, ennenkuin se näyttää siltä miltä sen pitäisi näyttää.

Pitää olla kiitollinen että Suomessa ollaan kuitenkin ihan toisella tasolla kirjastoasioissa. Musiikkikirjastotoiminta ei näytä olevan ihan ykkösprioriteetti Viipurin kirjastossa. Taisin löytää jonkinlaisen musiikkiosaston tapaisen A. Aallon kirjastosta:

Vinyylit näyttävän olevan kovassa huudossa Viipurissa, tai niitä on ainakin tarjolla kirjastossa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Porvoon kirjastostakin kävimme tutustumassa Viipuriin muutama vuosi sitten. Alvar Aallon kirjasto tekee vaikutuksen itse kullekin. Keskeneräisyys sinällään kuvailee koko itäistä menoa; rujoa, arvaamatonta, aina prosesissa. Mutta kuitenkin kaunista. Erityisen hulppeaa oli näkymät katolta, jonne päästiin tasapainoilemaan vastatuulessa. Heijaa!