maanantai 26. toukokuuta 2008

Tagituksen ihanuudesta

Kirjastoihmisenä ymmärtää hyvin asiasanoituksen merkityksen ja tärkeyden; mitä paremmin asiasanoitettu kokoelma, sitä paremmin löytää asiasanahaulla, eli aiheella, aineistoa. Web 2.0 -työkaluissa pätee sama asia: mitä paremmin tagitat linkit (del.icio.us), valokuvat (flickr), kalvot (slideshare), ja videot (youtube), sitä paremmin ne löytyvät! Sikäli mikäli haluat jakaa ne muiden kanssa. Kun vielä pääsee irti YSA:sta, voi tagittaa mm. linkit juuri omalla tavalla, niin että ne löytyvät helposti. Esimerkkinä voisi mainita ilmaiset valokuvat.

Muutama viikko sitten kirjoitin Last.fm-palvelusta ja sittemmin olen alkanut tajuamaan kuinka upeasta palvelusta on oikeastaan kyse. Keksin alkaa tagittamaan kappaleita ja artisteja/bändejä. Tageja voi laittaa ihan oman maun mukaan, esim. Juanesia on tagitettu monella eri tavalla. Tagit kuten "latin rock", "pop" ja "colombian" ovat ihan peruskamaa, mutta taivas on rajana mitä tageja voi laittaa: "just one favorite song", "officially shit", "yeeeeh cool", "damn sexy man", jne. Kun tagittaa musiikkia, löytää sen paremmin myöhemmin. Last.fm tarjoaa myös tag-radion: "By tagging your music, you're contributing to an always-evolving tag ecosystem of keyword-based playlists." Tag-radio voi olla globaali tai henkilökohtainen. Aivan kertakaikkisen mahtavaa! Last.fm tarjoaa paljon muutakin, joten tutkittavaa riittää.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

*tagg* Täällä eräs aloittelija on havainnut samansuuntaisia asioita, mutta huomaan itselläni olevan vielä työstämistä melkoisesti tagien hyödyntämisessä. Toistaiseksi tyytyen "perustageihin", kuten: hard rock hallelujah tänään jäljellä 10 holiday hurraa :D

t. Niesta